top of page

Mi is az a blockchain?

 

Mi lehet az a technológia, amiről egyre több hír jelenik meg és egyre többen hallották már a kifejezés magát, de 80%-uk ennek ellenére nem tudja, hogy valójában mit is jelent ez a szó. Ugyanakkor egy friss felmérés szerint az emberek 71%-a hallott már a bitcoin-ról (Ballard, 2018). Ez alapján a legegyszerűbb válasz lehet a kérdésre: a blockchain a bitcoin mögötti technológia. De ettől azért sokkal fontosabb és jelentősebb a blokklánc, mintsem egy ilyen mondattal letudjuk a magyarázatát. 

Sokan úgy emlegetik a blokkláncot, hogy “olyan változtatások megvalósítását teszi lehetővé a pénz, az informatika és a gazdasági, társadalmi, politikai folyamatok világában, amelyekhez jelentőségében csak az Internet globális elterjedése hasonlítható” (Z. Karvalics, Nagy 2017, 7), mivel amíg az internet az információ szabad elérését tudja biztosítani, addig a blockchain az értékek és a tőke szabad elérését, amely nem csak pénzügyi tranzakciók nyilvántartására programozható, de voltaképp akármire, amely értékkel rendelkezik.

 

Ebből következik, hogy mivel az internet megváltoztatta a mindennapi életünket, valamint nagy hatással volt a társadalmunkra is, a blockchain is jelentős mértékű paradigma-váltást fog hozni az élet minden területén.

 

Forrás: ​ Kalocsai Kornél: Smart city és a blockchain: buzzword vagy paradigmaváltás? Tér és társadalom: ÉVF. 33 SZÁM 1 (2019) 

bottom of page