top of page
Keresés
  • Szerző képeKornél Kalocsai

BLOCK & BRAIN interjú - 2.rész - Varsányi Károly blokklánc jogász

Vajon hogyan tud reagálni a jog, a jogászok, a jogalkotók az új technológiák megjelenésére? Sok ország már előttünk jár a jogalkotói folyamatokban. Mennyire van lemaradva ezen a területen Magyarország? Szabályozás nélkül a piac sem tud megfelelően működni, ez biztos. De mit hoz magával a blockchain technológia a jogi világban? Interjúsorozatunk 2-ik részében a kérdéskör egy másik izgalmas területével foglalkozó szakembert, Dr. Varsányi Károly, blokklánc jogászt kérdeztük.


Miért tartod érdekesnek a blockchain technológiát?

Én a technológia jogi aspektusát nézem és az alapján az látszik, hogy átír bizonyos régóta meglévő jogi fogalmakat (pl: okiratiság, (köz)hitelesség, stb.) Ha pedig átír, akkor jogászként én ezt segíteném.


Mely területek felé fordult a figyelmed a technológián belül?

Érdekelnek a tisztán pénzügyi területek (pénz fogalma, kripto pénzek forgási sebessége, átjárhatóságuk), de ugyanígy a digitális jegybankpénz/CBDC is. A legérdekesebbnek azonban számomra a kontraktuális jogviszonyok, azon belül a hibrid (dry and wet code) szerződések, azaz a hagyományos szerződések okos vagy intelligens szerződésekkel való kombinációja ígérkezik. 


Hogy látod, mi lesz a technológia kifutása 10 éven belül?

Nagyon érdekes kérdés. A napokban volt egy “vitám” a Barátnőmmel, miszerint kell-e félni attól, hogy a következő 20-25 évben megszűnik az ügyvédi, de akár a bírói munka egy része is. Szerinte nem kell. Én ezt másképp látom :-)


Milyennek látod a hazai színteret?

Megosztottnak. Érdekkörök és csoportok vannak. Ez jól megmutatkozik a konferenciákon is. Mindenki magának kapar, kevés a valós összefogás. Ez pedig nem jó.


Változtatnál-e a hazai folyamat alakulásán? Ha igen, mit?

Szabályozás párti jogászként szívesen részt vennék a kodifikációs munkában. Egyébként pedig szakmai szereplőként, egy szabályozás tárgyú Regtech konferencián ötletelek pár Társammal. Remélem, hogy létre tudjuk hozni. Azért lenne érdekes, mert szélesebb körű összefogást igényelne a tervek szerint (minisztériumok, szakmai szereplők, nagykövetségek). Meghívnánk rá Málta, Észtország és Oroszország blokklánc képviselőit is, tekintve, hogy ezekben az országokban már történtek lépések törvényhozási szinten is. A hazai szakmai szereplők kétkedőek, de az ötletgazdák optimistán tekintenek a konferencia ötletére. Ha mindenki megkapja a maga 15 percét és nem viszünk bele politikát, csak szakmát, akár még jó is lehet. Ha az angol pénzügyi felügyelet az FCA, társadalmi vitára bocsátja idén április 5-ig a tokenek kategorizálását, akkor nekünk is lépnünk kell, azt hiszem.

121 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page