top of page
Keresés
  • Szerző képeKornél Kalocsai

BLOCK & BRAIN interjú - 3.rész Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke

Veszély vagy lehetőség? Hogyan viszonyul a blockchain technológiához egy olyan szakember, aki szerint ideje, hogy a közigazgatásban elinduljon az első blockchain alapú szolgáltatás?A papír és a tinta helyett legyen egy új technológia a hitelesség kulcsa! A választás lehetősége adott, a tudás és felhasználás még bőven fejleszthető…Interjúsorozatunk harmadik részének szereplője Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökeMiért tartod érdekesnek/fontosnak a blockchain technológiát?

Külső tekintély nélküli hitelesség. A blockchain technológiába összegyúrt matematikai és műszaki protokollok képesek egyszerű vagy összetett szabályok betartását kikényszeríteni a rendszeren belül. Nincs felhasználó és jogosultság nyilvántartás, jelszó —persze egy decentralizált rendszerben ki kezelne egy ilyen adatbázist?— mégis mindenki csak a saját kripto-értékeit kezelheti.


Mely területek felé fordult a figyelmed a technológiához kapcsolódóan?

Decentralizált hitelesség, decentralizált alkalmazások. Ez egyben lehetőség és veszély: egy blockchain alapú Ubert nem lehet betiltani, egy blockchain alapú Github nem birtokolja a feltöltött intellektuális értékeket — az a köz tulajdona marad. Ebből számos igazgalmas lehetőség és veszély származik. A lehetőségekről talán többet tudnék beszélni, de a veszélyeket általában alig említik. Társadalmunk tagjai nem lehetnek számukra áttekinthetetlen matematikai protokolloknak kiszolgáltatva. Ha becsapják, kihasználják őket, végső soron az állam védelmére szorulnak.


Hogy látod, mi lesz a technológia kifutása 10 éven belül?

Akik a kényelmükből hajlandóak feláldozni egy keveset, azok saját adataik, végső soron életük urai maradhatnak. Egy blockchain fájlrendszer (pl. IPFS) használata valószínűleg soha nem lesz olyan kényelmes, mint egy globális cég csicsás felhőszolgáltatása. Arról is nehéz lemondani, hogy egy ilyen szolgáltató webáruházak százai számára authentikáljon minket — cserébe ismeri az adatainkat és szokásainkat, életünk szinte minden „titkát”. A valódi blockchain a választás lehetőségét teremti meg mindannyiunk számára.


Milyennek látod a hazai színteret?

A látható szereplők kriptoeszközökkel, tokenekkel és kriptotőzsdékkel foglalkoznak. A technológiát fejlesztők pedig alig láthatók. Az adatvédelemmel foglalkozó jogászok pedig sokszor hajmeresztő állításokat fogalmaznak meg, mellyek ellentmondanak a (matematikai) számelméletnek, vagy a kvantummechanikának (pl. az egyedi rejtjel személyes adat vagy a kvantumszámítógépek miatt már holnap vége az elektronikus hitelességnek).


Változtatnál-e a hazai folyamat alakulásán? Ha igen, mit?

Nem… illetve nagyon körültekintően. A piac működésébe csak alapos okkal érdemes belenyúlni. A blockchain technológia hozzáértő alakalmazása esetén egy állam hatóságainak kizárólagos területi vagy alanyi illetékessége nehezen állapítható meg. A szuverenitás klasszikus politikai-jogi fogalmát nem absztrakt algebrai sturtúrákra épülő műszaki megoldásokra találták ki. Egy jó közösségi szabályozás itt fontosabb lenne, mint a vizesblokkok műszaki paramétereinek egységesítése… 

Mi a terved a jövőben (a technológia kapcsán)?

A közigazgatásban el kell indítani az első blockchain alapú szolgáltatást. A technológiát viszonylag kézenfekvő ebben a környezetben alkalmazni. Alapértelmezésben olyan elemei vannak, melyekre ezen a területen szükség van: hitelesség, adat- és szolgáltatás biztonság, díjfizetés (pl. illeték, adózás) stb… A forint esetén sem írja elő semmi, hogy elektronikus formájában a hitelességes csak a pénzintézeti rendszer zársága biztosíthatja, ahogy napjainkban alkalmazzuk. Miért ne biztosthatná a kriptográfiai elektronikus hitelesség? De az a téma messzire vezetne.


https://www.linkedin.com/in/vagujhelyi/


A Block & Brain sorozat eddig megjelent interjúit a www.linkedin.com/in/blockchainhungary/ is elolvashatjátok.


218 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page