top of page
Keresés
  • Szerző képeKornél Kalocsai

BLOCK & BRAIN interjúsorozat 1. rész - Szegő Dániel DLT Architect

Frissítve: 2019. máj. 17.

A jövő útja a blockchain technológia. A világ nem hagyja figyelmen kívül, így Magyarország sem teheti. Megkerülhetetlen, átléphetetlen. Hisszük, hogy itthon nem a hullám farvizére kell ülni és várni, hanem meg kell teremteni azt a környezetet Magyarországon, ami létrehozza az alapot a zászlóshajók létrejövetelének.


Most induló Block&Brain interjúsorozatunk első része, az „Építsünk” alcímet viseli. Nem véletlenül. A hazai és nemzetközi színtér érdekes résztvevőit hétről hétre ugyanarról kérdezzük: ők hogyan látják a hazai és nemzetközi folyamatokat.


Sorozatunk első interjújában Szegő Dániel, DLT Architect válaszol.Miért tartod érdekesnek a blockchain technológiát?

Szerintem a blockchain az évszázad első harmadának az egyik legizgalmasabb, legzseniálisabb és legformabontóbb technológiája. Alapvető szociális interakciós mechanizmusokat definiál újra, mind az online értéktovábbítással kapcsolatban, mind pedig az internetes együttműködés bizalmi, "trust" jellegű vonatkozásaival kapcsolatban.


Mely területek felé fordult a figyelmed a technológián belül?

Én főleg consortium és enterprise blokkláncokkal foglalkozom. Ezek talán nem annyira rendhagyók, mint a nyilvános társaik, de mivel én az elmúlt lassan 20 évben főleg enterprise szoftverrendszerekkel foglalkoztam, így ez a terület közelebb áll a tapasztalataimhoz.Hogy látod, mi lesz a technológia kifutása 10 éven belül?

A világ online értékalapú folyamatainak harmada distributed ledger alapú technológiákon fog futni. Ezek valószínűleg nagyrészt enterprise ledgerek lesznek és kisebb részben nyilvános blokkláncok vagy kriptovaluták. Milyennek látod a hazai színteret?

Sok okos kolléga foglalkozik a technológiával itthon is. Sajnos a hazai környezet nem igazán alkalmas a hatékony és innovatív munkára.


Változtatnál-e a hazai folyamat alakulásán? Ha igen, mit?

Az lenne igazából a cél, hogy itthon alakuljanak cégek a technológiára, de a helyzet és a környezet pillanatnyilag ellentétes ezzel: ha valaki a területen akar dolgozni, akkor vagy bedolgozik valamelyik külföldi cégnek, vagy külföldön alapít céget, vagy egész egyszerűen elmegy. 


78 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page